infodigital // W50 // Start la final

17 decembrie 2018

#infoNATIONAL

01. 5G pentru România. ANCOM a anunțat planurile pentru 2019. Cap de afiș – 5G. Primul pas – licitația. Toate planurile pe profit.ro. Altfel, ANCOM rămâne în chirie, Guvernul nefiind de acord cu achiziția unui sediu. 

02. Putem fi campioni în economie digitală. Cel puțin așa a concluzionat McKinsey – economia digitală ar putea contribui cu 42 de miliarde de euro la PIB-ul României în 2025. Studiul complet poate fi găsit aici. Conține foarte multe date, dar cea mai importantă este creșterea înregistrată de România în ultimii ani. 

Studiul face parte dintr-un proiect mai complex, care analizează 10 state din Europa Centrală și de Est. Poate fi consultat aici.

Indixele DESI ne plasează în continuare pe ultimul loc.

03. Înregistrări valorificate. Un proiect de lege depus în Parlament va crea cadrul legal pentru utilizarea înregistrărilor video din trafic ca probă pentru aplicarea sancțiunilor. Se pare că în Marea Britanie un sistem similar a fost deja pus în practică. Inițiatorul menționează că suntem țara din UE cu cele mai multe decese la un milion de locuitori.

#info7

01. Revolut devine bancă. Succesul nu pare a fi pe placul băncilor pentru că fintech-ul britanic intră în concurență directă. Și nu oricum. Revolut își propune să aprobe împrumuturi în 4 minute. Asta după ce clientul va pierde 2 minute să solicite un credit.

De ce Lituania? Pentru că ar fi 150.000 carduri Revolut emise în această țară. Și pentru că Brexit. Ar putea fi și sistemul bancar mai permisiv din țările baltice. Speța estoniană este încă de actualitate.

În România băncile se simt deja amenințate de Revolut. Un podcast interesant cu Irina Scarlat, Country Manager Revolut România. De ascultat și dialogul cu reprezentul BCR, prezent în aceeași emisiune.    

02. Google chemată la apel. CEO-ul Google, Sundar Pichai, a fost audit în Congresul SUA. Audierea s-a desfășurat după scenariul exersat și cu Mark Zuckerberg și a durat peste 3 ore. Înregistrare completă aici; varianta scurtă aici (11 min).

Subiectul fierbinte pare să fi fost China. Pichai a declarat că a existat un proiect intern care a analizat oportunitatea revenirii pe piața chineză, proiect la care s-a renunțat. La timp. Subiectul mai detaliat în Washington Post.

Altfel discuția cu parlamentarii americani a scos la iveală distanța legiuitorului de tehnologie, ca și în audierea lui Zucherberg. Pichai a părut sigur pe el și a ieșit bine.

03. Saga Huwei continuă pe toate fronturile.

Meng Wanzhou, CFO-ul, a fost eliberată pe cauține de justiția canadiană pentru 10 milioane de dolari canadieni. Fiica fondatorului Huawei a predat pașaportul autorităților canadiene, nu poate părăsi Vancouverul pe perioada cercetării, va sta în casă de la 11 seara până la 6 dimineață. În plus, va purta un modul GPS și va plăti supravegherea 24/24 de către poliția canadiană. Doamna va sta pe perioada arestului într-un imobil de 5,6 milioane dolari.

Situația cu CFO-ul Huawei trebuie pusă în contextul 5G. Un memo intern al autorităților americane include concluzii greu de digerat – pare că China e în pole-position în ceea ce privește  testarea tehnologiei 5G, cu efecte pe termen lung.

Japonia a emis norme care elimină posibilitatea ca Huawei și ZTE să contracteze cu statul nipon, deși nu dau nume și declară că nu au targetat pe nimeni. Elegant. Australia și Noua Zeelandă au procedat la fel.

Și UE e îngrijorată. Comisarul Ansip, Vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că ”trebuie să fim îngrijorați cu privire la aceste companii”. Nu pare însă că există o poziție unanimă, UE fiind și de această dată împărțită. Germania, Franța și Marea Britanie au cerut autorităților să verifice dispozitivele Huawei în ceea ce privește securitatea informațiilor.

Huawei declară că este dispusă să probeze că suspiciunile sunt nefondate. 

04. Uber găsește subiecte de discuție cu autoritățile. Vrea să integreze în aplicație date referitoare la transportul public londonez. Și în Canada au găsit o soluție inovatoare în ceea ce privește taxele.

05. Guvernul britanic a devenit cel mai mare plătitor de publicitate pe Facebook. Totul din cauza Brexit-ului. Plătesc și cei pro și cei contra. Numai Prim-ministrul Theresa May a cheltuit 1.659 lire.

06. Săptămâna și scandalul de securitate – Facebook. De data aceasta developerii ar putea fi avut acces la pozele a 5,6 milioane de utilizatori, inclusiv la cele salvate ca draft.

07. Probleme chinezești la Apple. Qualcomm, cel mai mare producător de cipuri pentru telefoane mobile, a obținut în China o hotărâre judecătorească preliminară care interzicea Apple să comercializeze telefoanele model 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus şi X. Părțile se acuză reciproc și sunt implicate într-o serie de litigii. Apple va continua să comercializeze produsele, rezolvând problema din soft.

#infoFAAMG

FAAMG este acronimul folosit pentru cele 5 companii de tehnologie din SUA – Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google

Facebook:

Google:

#infoALTFEL

Totaluri. Google a publicat cele mai fregvente căutări ale anului. Bacalaureatul și evaluarea națională sunt cele mai populare căutări în România. eMAG a publicat și varianta de pe platforma sa de e-commerce.În China, Baidu a publicat un top similar.

Unicorn autentic. eMAG a devenit al doilea unicorn românesc, după UiPath. 

Tendințe pentru 2019. Mai smart, 5G, AI la orice pas, 3D, sporturi electronice, supercomputere. Detalii pe start-up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *